Genvejstaster, attributter m.m.

Ulla og
Michael's
hjemmeside

7. Genvejstaster
     Det tog meget lang tid før jeg fandt ud af at der er noget der hedder genvejstaster. Jeg var i færd med at få ødelagt min højre håndled ved at bruge digitizer, så jeg blev næsten helt euforisk.
     AutoCad R13, den tilhørende applikation og digitizeren blev kastet over højre skulder, derefter blev det LT3, en almindelig mus og genvejstaster (senere er det blevet til LT97 og LT2000).
     Genvejstasterne styres af en fil der hedder aclt.pgp (findes i: C:\Programmer\Autocad LT2000\Support\) og kan uden videre ændres som tekst. Over en lang periode lavede jeg om på bogstaverne næsten daglig, så de kom til at passe bedre til mit behov, f.eks blev COPY-kommandoen hægtet på C, som ellers var knyttet til CIRCLE og denne blev i stedet til CI.
     Jeg har lavet en oversigt over de mest brugte taster, med lidt forklarende tekst i []-parantets, samt anført i ()-parantes hvad de oprindelige hed. Den er udformet som en strimmel der egner sig til at hænge på kanten af skærmen, men inden længe kan man dem udenad.
     Den gamle aclt.pgp kan man vælge at omdøbe, men det er sådan set ikke nødvendigt, hvis noget går galt kører jeg blot programmet ind oven i det gamle, det går helt fint.
     Når man har ændret i pgp-filen og gemt den, skal AutoCad have kommandoen REINIT, en markering i kassen ved PGP File, så er den aktiv, ellers er den først aktiv næste gang programmet lukkes op.

Ørkenrejser

Sahara

Island

Australien

Hærvej

Fjordtur

New York

Wales

Norge

Berlin

New Zealand

Provence

A,       *ARC
BK,     *BLOCK
B,       *BREAK
C,       *COPY        (CO og CP)
CI,      *CIRCLE             (C)
D,       *DIMLINEAR          (DLI)
D1,     *DIM1     [+UP=Update]
DA,     *DIMALIGNED      (DAL)
DE,     *DDATTE   [Att-edit]   (-)
DED,   *DIMEDIT   [+O=obliq.]
DD,      *DIMDIAMETER   (DDI)
DI,       *DIST
DM,     *DIMSTYLE              (D)
DR,     *DIMRADIUS
DS,     *DSETTINGS  [Isometr]
DV,     *DIMANGULAR   (DAN)
E,        *ERASE
ED,     *DDEDIT    [Text-edit]
EX,      *EXTEND
F,        *FILLET
H,        *BHATCH
HE,     *HATCHEDIT
I,         *INSERT
L,        *LINE
LI,        *LIST
LA,      *LAYER
LM,     *LIMITS
LT,      *LINETYPE
M,       *MOVE
MI,      *MIRROR
O,       *OFFSET
OP,     *OPTIONS
PE,      *PEDIT     [Polylinie]
R,        *REDO                    (-)
RC,      *RECTANGLE    (-)
REN,    *RENAME
RE,      *REGEN
RI,       *REINIT
RT,      *ROTATE     (RO)
S,         *STRETCH
SA,       *QSAVE
SC,       *SCALE
SS,       *SAVEAS                (-)
T,          *TRIM                  (TR)
U,         *UNDO        (-)
UI,        *UCSICON   [+off]   (-)
X,          *EXPLODE
XL,        *XLINE   [Hjælplin]   
Z,          *ZOOM   [+E = Extent]

Ctrl+O = OPEN
Ctrl+P = PLOT
Ctrl+1  = Properties, åbne / luk
Ctrl+Tab = skift mellem åbne vinduer

Rul længere ned til punktet om Attributter og Tegning som billede.

Rejsebil

Ulla's Billeder

Scenografi

Artikel i Midt-jyllands Avis

Anne og Ove
i New Zealand

MC tiden

MC med Ski

Om at lave  Hjemmeside

Erfaringer med
AutoCad

Thule

Toyota FJ45

Galvaniseret
Fiat 126

Links

11. Attributter
      Dette område har gennem årene voldt mig en del kvaler. Når behovet er opstået, har jeg sat mig ind i det og efter en del bøvl lykkes det som regel.  - Hvis der så går en lang periode, kan jeg ikke huske hvordan og må begynde forfra.
     Nu er det lige lykkedes, at få det lært igen. Så skal det skrives ned, ved at gøre det her, kan andre måske også få lidt at vide.
     Tegningshovedet er faktisk det eneste område hvor jeg bruger attributter, men af og til er der brug for ændringer i bestående tegningshovedet eller også skal der laves et nyt.
     Tegningshovedet i basistegningen trækkes lidt væk fra tegningsrammen og eksploderes med kommandoen X +mellem-rum, så ser det sådan ud:

     Nu kan alt ændres og tilrettes. Gælder det teksthøjder og -formatering er det nemmest i Properties, der kommer frem ved hjælp af Ctrl+1 som nævnt ovenfor.
     De 7 attributer: EMNE1 - EMNE2 - EMNE3 - TEGNNR. - MÅLF. osv. kan også håndteres i Properties, men læg mærke til, at de kommer frem på en anden måde.
     Der er dog kun at køre denne fremgangsmåde igennem nogle gange og se hvordan det virker.
     Når man er færdig skal det hele laves til en Block. Her er fremgangsmåden:  Tryk BK +mellemrum og denne box kommer frem:

Skriv i Name: Tegn-Hd, tryk på Pick point, vælg et vilkårligt punkt på tegningen, tryk på Select object - Nu er der vigtigt at gøre det rigtige: Klik først på attributterne i den rækkefølge man ønsker dem og indram derefter hele tegningshovedet, tryk Enter og tryk OK i boxen.

Nu ser tegningshovedet sådan ud:

For at kunne udfylde tekstfelterne, tryk DE +mellemrum og klik et vilkårlig sted på tegningshovedet, så kommer denne box frem:

Her i boxen er linierne placeret i den rækkefølge man valgte dem da tegningshovedet blev lave til en blok.
Udfyld kasserne og klik OK.

     Dette er min måde at håndtere tegningshoved. Det kan gøres på andre måder, men efter at have prøvet lidt af hvert nåede jeg frem til det her.

16. Tegning til billede
     I en del tilfælde kan det være hensigtsmæssigt at lave en tegning til et billede, f.eks. hvis den skal bruges på en hjemmeside.
     En måde er, at eksportere tegningen som en wmf-fil, men først skal baggrunden ændres til hvid, det gøres i Tools - Option - Display - Colors. Herefter er det blot:  Filer - Eksport - Gem - Marker.
     Tegningen ligger nu som wmf-fil og kan indsættes der hvor den skal bruges. Vil man helst lave den til jpg- ell. gif-fil er det nemmest at åbne den i et billedprogram og gemme som den ønskede filtype. Undlad dog at beskære, det skal gøres efter indsættelse der hvor den skal bruges.
     En anden mulighed er at bruge kommandoen BMPOUT. Tegningen bliver nu til en bmp-fil. Det fylder meget, så den kan med fordel åbnes i et billedprogram og gemmes som jpg- ell. gif-fil.
     Jeg vil meget gerne høre hvad andre mener, jeg er ikke nødvendigvis sikker på denne måde er den bedste, så kom med dit bud - E-mail adr findes på forsiden af: www.michulla.dk

Michael Nielsen

Tilbage